La fille du régiment

Òpera còmica en 2 actes de G. Donizetti



 

Dades:

Dissabte 11 (20h30) i diumenge 12 (18h) de maig de 2019

Auditori Claror- Sant Julià de Lòria

Durada: 2h (1 entreacte)

 

Equip:

Direcció general i artística: Jonaina Salvador

Direcció musical: Ricardo Estrada

Direcció coral cor de l’òpera d’Andorra: MilénPanayótov i Jonaina Salvador

Direcció d’escena, adaptació catalana dels textos i disseny d’escenografia: Eugenia Corbacho

Producció i assistent de direcció: Jonaina Salvador

Vestuari: Confecciones Feli

Perruqueria: Francisco Amat

Il·luminació: Jordi Sánchez

So: Celso Mariño

Il·lustració: Jonaina Salvador

Disseny Gràfic: Mireia Gonzàlez

 

Repartiment:

Marie- soprano: Maria Casado

Tonio- tenor: BeñatEgiarte

Sulpice- baríton: Elias Benito

Marquise de Berkenfield- mezzo soprano: Anais Masllorens

Caporal- baríton: Guillem Forné

Hortensius- tenor: Sergi Riba

Paisà- tenor: Francisco Amat

Duchesse de Crakentorp- paper còmic: Anabel Camañes

Notaire- paper còmic: Daniel González

Cor de l’òpera d’Andorra

Piano: Ricardo Estrada

 

Sinopsi:

Donizettiva estrenar aquestaòperal’any 1840 al teatrel’ÒperaComique de París ambllibret de Jean Francois Bayard i Henri Vernoy de Saint George.

Era una època convulsiva de revoltesnapoleóniques, el proletariatestava ben fart de la noblesa i l’altaburgesiaon les diferènciessocials cada cop eren mésgrans.

Donizetti va utulitzaraquestevent per ridiculitzarambgràcia i entretenimentaquestanoblesa i despertar un patriotismeheroicperòdivertit.

El compositor situaambironia i gràcial’arribada del 21º Regimentfrancès al Tirol suís, encapçalatpelsargentSulpice que ve acompanyatd’unanoietaorfa, Marie, acollida i adoptada pelregimentcom a cantinera i que acabarà enamorada del tirolèsTonioqui s’allista al regimentnomés per poder estar aprop de Marie.

El Tirol esperaval’entrada del 21º RegimentFrancès, altamentatemorit, i aquí escoltem la bellísima pregaria “SainteMadonne” de les dones del poble a fí de que elsdoniprotecció.

La Marquise de Berkenfield parla ambSuplice, búsca una noietaorfa, fillad’una germana seva i d’unCapità de regiment, aquesta no ésaltre que la pròpia Marie a la que, com a tutora, volemportar-se’n per a donar-li una règiaeducaciópelrang que licorrespon i així poder casar-la amb un ranciaristòcrata.

Sulpice comunica a tot al Regiment, que té que lliurar a Marie a la sevatiaquedanttotstristos i desvastats en especial Tonio. Marie canta amb gran desolaciól’aria “ilfaut partir”.

La Marquise prepara doncs el casament, convida a Sulpice i al Regiment 21 a l’aconteixament. Quan es tornen a trobar Marie, Sulpice,elregiment i Toniotenen una gran alegria i totabraçant-se entonen l’himme “Salut a la France”.

La Marquiseconfessa a Sulpice que Marie és la sevapròpiafilla i que no suporta veure-la tan trista per casar se ambalgú que no estima. Atura el casament i lliura a Marie alsbraços de Tonio qui la repplè de felicitat i amor amb gran gatzara de tot el Regimententonant de noul’himne “Salut a la France”.

El sentimentpatriòtic que va desperarl’obra, va fer que habitualmentdurantuns bon grapatd’anys es programéstots el 14 de juliolaquestaòpera per festejar l’aniversari de la Revolució.

Aquesta obra és famosa per l’Aria de gran dificultattècnica i lluiment del tenor “Ah, mes amisqueljour de fête” que conté 9 Do de pit.

Elsgelosd’altrescompositors que no podienempassar se l’èxit del músic de Parma, van voler convertir al fracàs La Fille, però no ho van aconseguir, l’exaltació de la Pàtria, unida a l’òpera, convertia París en el centre operísitc per excel.lència.