Pergolesi
Dates:
Divendres 7 d’abril del 2023 a les 21h30
Església de Sant Esteve d’Andorra la Vella
Durada: 1h
Preu: Taquilla inversa (Donació voluntària a la sortida del espectacle)
Sinopsis:
Aquest poema sol atribuir-se al franciscà Jacopone da Todi (segle XIV) com a seqüència a la litúrgia romana a finals del segle XV. Va ser eliminada pel Concili de Trento al segle XVI i adoptada de nou en el ritu catòlic romà el segle XVIII assignada a la Festa dels Set Dolors de la Verge. Existeixen nombroses versions polifòniques del text entre els segles XVI i XX, no obstant la versió del compositor italià Giovanni Battista Pergolesi de principis del segle XVIII és mena d’excepció quant a la història de l’impacte d’aquest himne a la Verge Dolorosa.
Pergolesi va rebre l’encàrrec de substituir l’Stabat Mater d’Alessandro Scarlatti, que es venia representant anualment tots els divendres de Quaresma des de feia més de vint anys. Presumptament obeint els desitjos del seus mecenes i partint del model de Scarlatti, Pergolesi crea una sorprenent varietat de sons i estats d’ànim a partir del text i de les seves forces força restringides (dos solistes vocals, una orquestra de corda i un continu) i reté l’alternança entre duos i àries solistes. A diferència de Scarlatti però, Pergolesi evita els recitatius, utilitzant principalment, la forma binària de l’ària da chiesa. Les frases elegantment equilibrades, la claredat i l’expressivitat operística que tant van fascinar els músics de l’època s’alternen amb formes barroques sòlides enriquides amb nombrosos detalls polifònics.
Pels músics de l’època, aquesta era la música més commovedora imaginable. Grans mestres com Johann Sebastian Bach van valorar tant tant la qualitat de l’obra que amb prou feines deu anys després de la seva estrena, va presentar a Leipzig una adaptació en alemany: el Salm “Tilge, Höchster, meine Sünden”. Bach segurament va apreciar tant la bellesa lírica preclàssica com els fonaments de la vella escola que fa que aquesta peça hagi estat interpretada sense interrupció des que va ser escrita.
Equip:
Direcció general i producció: Jonaina Salvador i Ignacio Ribas
Il·lustració: Jonaina Salvador
Disseny gràfic: Mireia González
Coproducció Andorra Lírica i Amics del Orgues d’Andorra
Repartiment:
Jonaina Salvador- Soprano
Oriol Roses- Contratenor
Izumi Kando- Orgue
Meritxell Tiana- Violí 1
Frederic Ibáñez- Violí 2
Arabela Fernandez- Viola
Joan Palet- Violoncel