Temporada d‘Òpera dAndorra

Divendres 27 de setembre de 2024
19h00

Durada: 1.30h
Pubilla entre dues nacions
Recital líric a veu, arpa i guitarra
Casa comuna Sant Julià de Lòria
Entrades: Taquilla inversa (Donació voluntària a la sortida del espectacle)

PROJECTE I AGENTS IMPLICATS
La iniciativa d’Andorra Lírica és organitzar una Temporada estable d’òpera a Andorra amb tres títols per any a l’auditori Claror de Sant Julià de Lòria.

Els objectius principals de la Temporada d’Òpera d’Andorra són:
• Donar una base sòlida i personalitat jurídica al col·lectiu d’artistes d’Andorra dedicats a la lírica, incloent a cantants, músics, actors, directors, escenògrafs, coreògrafs, tècnics i
tots aquells que tinguin relació amb el món de l’òpera.
• Dinamitzar tot el sector artístic i cultural del país.
• Oferir espectacles de gran qualitat i projecció internacional amb cantants solistes, músics i actors d’alt nivell.
• Desenvolupar una tasca pedagògica en l’àmbit de la lírica, tant en la formació de nous oients adults i infants, com en la creació a llarg termini d’una cantera andorrana de cantants lírics.
La temporada constarà de tres títols importants del repertori operístic dirigits a tots els públics: dues òperes i una opereta.

PÚBLIC OBJECTIU
Els tres espectacles d’òpera es dirigeixen a tot tipus de públic tant petits com adults. El petit format afavoreix la proximitat dels artistes amb el públic. Altres exemples, com el fet d’incloure un personatge narrador en català, actiu en la trama, com el cas de ‘La Traviata’, o el de traduir els diàlegs en català, com el de ‘La gata metamorfosada en dona’, ajuden a fer l’argument més proper i entenedor.
Es dirigeix al públic andorrà neòfit en l’òpera, donant-li l’oportunitat de conèixer un camp musical inexplorat a Andorra però amb gran demanda. De manera que afavorim amb els diferents formats d’òpera l’alfabetització d’aquell públic menys especialitzat en el terreny, així com l’apropament de la lírica als més petits. Per aquest motiu, ens plantegem de cara a la nova temporada apropar l’òpera a les escoles, desenvolupant un programa educatiu per a cada espectacle.
D’altra banda, no volem perdre de vista aquell públic més entès i amant de l’òpera que té per costum anar a veure òperes a l’estranger, tenint una oferta diferent i de qualitat al nostre país.
La temporada d’òpera és un concepte innovador en el nostre context cultural i una nova oferta de turisme cultural, atraient gent de l’estranger acostumada a viatjar seguint les representacions d’òpera. Òpera d’Andorra té la vocació nacional d’associar el nom d’Andorra al de l’Òpera. En aquesta direcció, la Temporada es congratula d’haver estat anunciada i criticada, pel muntatge de ‘La Traviata’ a la revista espanyola especialitzada en música clàssica ‘MELOMANO’.

ÀMBITS I VALORS A DIFONDRE
L’òpera té el caràcter unificador en l’art, se’n diu l’obra d’art total per unir música, moviment, teatre, tecnologia i arts visuals en una mateixa experiència artística i estètica. Volem difondre aquest valor de col·laboració entre les diferents entitats artístiques i musicals del país per a la creació conjunta d’una obra de qualitat produïda a Andorra. Volem crear una cantera d’artistes que puguin mantenir la temporada d’òpera en els propers anys.
Per aquesta causa tenim la col·laboració d’artistes del Land Art, com Mònica Armengol en el cas de Carmen (gener 2016) que ens proposen decorats de petit format innovadors que combinem tradició i noves tecnologies, recolzats pels tècnics amb uns programes de llums elaborats, escenògrafs de prestigi internacional, cantants d’òpera andorrans i estrangers d’alt nivell, directors musicals i ballarins del Liceu de Barcelona, l’esbart de Sant Julià de Lòria per a les danses més tradicionals i el cor adult i dels petits cantors dirigits per Catherine Metayer entre altres.
Durant la 2a Temporada es col·labora activament amb l’escola d’art de Sant Julià de Lòria, per a la construcció de l’escenografia amb artistes com Philippe Lavaill, qui va dirigir l’escenografia de ‘La gata metamorfosada en dona’, així com artistes plàstics com Luna Troya, qui van elaborar l’utilleria d’aquest espectacle, o el de la ‘Festa Lírica’.
Aquesta col·laboració s’ha fet extensiva durant la 3a Temporada. Així a Tutto Mozart, Troya va confeccionar unes originals i espectaculars perruques, on s’unia tradició d’època Mozartiana, en la forma, amb la modernitat dels materials emprats. També per a aquesta ocasió, l’artista va dissenyar i confeccionar alguns elements escènics com els canelobres o la làmpada d’aranya amb materials reciclats per submergir-nos en l’univers de Mozart d’una manera molt moderna.
Així mateix, i per aquest espectacle, l’escola d’art de Sant Julià també hi participa, mitjançant la creació d’elements escenogràfics, com les columnes, i altres elements d’utilleria com els papagenos de la flauta màgica o la serp per così fan tutte.
En L’Elisir d’amore, el segon espectacle de la temporada, ha estat el primer tast de coproducció a la Temporada d’Òpera amb l’associació italiana Villa InCanto, una producció on l’escenografia ha anat acompanyada d’unes projeccions dinàmiques. Per aquesta ocasió Jonaina Salvador, en la seva vessant més plàstica, ha creat el carro de l’elisir Dr. Dulcamara.
En la vessant social de l’associació, s’ha firmat un conveni amb l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, on els usuaris gaudeixen d’un taller previ a l’òpera, on tenen l’experiència de conèixer la trama de l’òpera, fragments musicals o inclús cantar alguns passatges coneguts.
Després d’aquesta formació, els usuaris del curs poden assistir als espectacles. També s’ha creat un espai Xeridell, al Hall del centre cultural de Sant Julià, els vespres dels espectacles, així com una fila O, per als assistents que vulguin fer donacions per l’EENSM.
En el marc d’aquesta col·laboració, l’usuari Alberto Herrera va participar amb èxit a l’òpera l’Elisir d’amore en la part de percussió. A l’Elisir vam poder presenciar l’estrena del Cor de l’Òpera d’Andorra, impulsat per Andorra Lírica i dirigit per la soprano Jonaina Salvador.
El darrer espectacle de la 3a Temporada d’Òpera va protagonitzar-lo la sarsuela La corte de Faraón de Vicente Lleó en col·laboració amb Rafato Teatre amb una espectacular posta en escènica faraònica. Tant en l’Elisir d’amore com en la corte de Faraón amb una gran participació hem comptat amb la col·laboració fantàstica de l’Esbart Laurèdia en les parts ballades de les produccions