De Falla a Lorca passant per París

 

Dades:

Dimecres 16 de juliol de 2025 a les 21h

Plaça la Closa d’Ordino

Durada: 1h30

Entrades: Taquilla inversa (Donació voluntària a la sortida del espectacle en benefici d’UNICEF)

 

Programa:

  • Nana- Lorca
  • Sierras de granada- Giménez
  • Je te veux- Satie
  • Habanera de Carmen- Bizet
  • Chanson espagnole, les filles de Cadix- Delibes
  • Chanson Andalouse- Massenet
  • Chanson espagnole- Ravel
  • Paño moruno- Falla
  • Canción- Falla
  • Nana- Falla
  • Polo- Falla
  • Fuego fatuo, amor brujo- Falla
  • Granada- Agustín Lara
  • Morillas de jaen- Lorca
  • En Aranjuez con tu amor- Rodrigo
  • Chanson espagnole- Debussy
  • La tarantula, la tempranica- Giménez
  • Guitarra solo
  • Summertime- Gershwin
  • Los cuatro muleros- Lorca
  • Jaleo- Lorca
  • Cant del Ocells
  • Canción al árbol del olvido- Ginastera

 

Sinopsi:

La música instrumental i lírica i la poètica, integrades a l’escena teatral en un espectacle que destil·la les essències artístiques d’Euterpe; la molt encantadora, i Talia; la festiva, muses de la poesia cantada, de la natura i la comèdia, a través del cant líric d’una soprano i el recitat d’un poeta, en una posada en escena harmònica i evocadora; tot això acompanyat de la sonoritat més associada a la figura Manuel de Falla, la guitarra, així com del piano i la percussió. El moviment de la música es transforma en matèria, en cos, en gestualitat gràcies a la dansa.

“De Falla a Lorca… passant per París” ens transporta tant a una trajectòria vital, la de don Manuel de Falla, com a un viatge, París, 1907, i a una trobada, Federico García Lorca i la seva Granada el 1922.

Un esdevenir de donar i rebre, de sembrar i recollir, de la màgia i la generositat dels cors artistes que coincideixen en un temps i en un espai, gresol d’escoles i disciplines artístiques que va marcar un nou paradigma en les arts líriques.

L’immens patrimoni artístic que es genera en aquell moment, ja històric, de la mà de genis de la composició. Espanyols, francesos i russos que coincideixen en aquest viatge, Falla, Debussy, Ravel, Stravinsky, Lorca…, transcendirà l’escenari i ens sobre acollirà, com esglaiades van quedar sempre les ànimes banyades pels cants de les muses gregues.

“[…] pel que fa al meu ofici, la meva pàtria es París”.

Carta de Falla a Zuloaga, 1923

 

Una mica més d’història:

El segle XIX és el segle dels viatgers romàntics per Espanya, Andalusia sobretot. El patrimoni arquitectònic, paisatgístic, cultural i folklòric ibèric fascinarà artistes com Mérimée, Irving, Dumas, Glinka i molts altres, creant una llegenda orientalista que alimentarà les seves creacions.

En sentit invers, el 1907 don Manuel de Falla arriba a París fascinat per la “Ville lumière” i l’àuria artística que l’envolta, albergant els més destacats artistes europeus, des de França a la remota Rússia.

Falla ja fa temps que es carteja amb Debussy, hereu d’aquesta fascinació romàntica per Espanya i que inspira moltes de les seves creacions, com passa en aquell moment amb l’escola moderna de música europea, que beu del folklore espanyol, sobretot el flamenc, com a llavor de nous corrents musicals.

El 1909 Falla estrena a París “Quatre peces espanyoles” i inicia “Nits als jardins d’Espanya”, i el 1914, en el seu darrer any d’aquesta etapa allà, “Set cançons populars espanyoles”. Ja el 1920 és l’estrena parisenca de “El barret de tres becs” pels Ballets Russes de Diaghilev i el 1925 la versió per a orquestra simfònica i ballet de “L’amor bruixot”, també a París.

Amb l’esclat de la Guerra Mundial el 1914, Falla deixa París i, després de passar per Madrid, el 1919 arriba a Granada, on comença una nova etapa que en té molt del seu pas per París.

És allà on es produeix la trobada amb un jove Federico García Lorca i el Cante Jondo. Es produeix un d’aquells moments claus en la història de l’Art i aquests dos genis lideren el Concurs de Cante Jondo del 1922 a Granada.

Aquesta passió per la música i el folklore espanyol que des de París veníem relatant, Debussy, Ravel, Stravinsky, i que don Manuel va sembrar i cultivar, s’ajunta amb la voluntat de la intel·lectualitat artística espanyola de recuperar el Cante Jondo del pou fosc en què s’anava submergint.

Personalitats com Falla, Lorca, Juan Ramón Jimenez, Zuloaga, Rusiñol, musics, literats, pintors…, recolzen aquest esdeveniment des de Granada, comptant amb l’entusiasme de Ravel i Stravinsky a París i que no poden acudir per tema de pressupost… Debussy ja havia mort…estimant la música espanyola, encara que no la arribà a viure més que a les Fires i Exposicions de París i el Sud de França…

Don Manuel i Federico es constitueixen en aquest duet genial que fa confluir la saviesa musical del Falla sembrador a París amb el lirisme del jove poeta granadí. El músic lidera aquest Concurs de 1922, aglutinador d’artistes al voltant del flamenc que tant va inspirar els músics de l’escola moderna (parisenca) francesa i russa, i el poeta escriu en aquell moment la seva obra més lírica sobre el món de la música, “Poema del Cante Jondo”. Memorables són el manifest de Falla i la conferència de Federico sobre “El primitiu cant andalús anomenat Cante Jondo” i la seva influència en la música europea.

Ja en 1931 Federico, gravarà “Col·lecció de Cançons Populars Espanyoles”, clarament influenciat per les “Set cançons populars espanyoles” de don Manuel de Falla, el Mestre, allunyades ja les seves mútues vides, pels seus caràcters i creences diverses, però per sempre units des d’aquella trobada, quan Falla va arribar a Lorca… passant per París.

Equip artístic:

Dramaturg:

Genís Campillo, neix el 1961 a Barcelona i resideix a Andorra des del 1990. Actor, dramaturg, director i productor, es forma a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Eolia i a Moveo (Teatre Fisic), totes dues de Barcelona, a més de múltiples cursos i tallers d’interpretació Daulte  i  monogràfics, veu, clown, lluita escènica, esgrima escènica, lluita amb bastó oriental, teatre oriental, dansa contemporània, dansa vertical, dansa Butoh, dansa balinesa…

Actualment forma part de la Junta Directiva del Centre Artístic, Literari i Científic de Granada, 1885, en qualitat de Vocal d’Arts Escèniques.

2024 Premi Millor actor al Festival de cinema de Brest, Vancouver, Canada, i Nominat Millor Actor Premis Lorca Festival Internacional de Cinema de Granada, 2024.

Treballa per a Escena Nacional d’Andorra, el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, muntatges de la Fira de Teatre de Tàrrega, Festival de Teatre en Vers de Barcelona, Centenari del Concurs de Cante Jondo de Granada de 1922, Patronat de l’Alhambra i el Generalife de Granada, Exposició ‘Manuel de Falla i París’ dins la “27 Trobades Manuel de Falla, XIV Cita Cultural Francesa amb Granada”, Teatre històric per a la UAB, (Barcelona), Teatre Setmana del Llibre i XXX Aniv. Teatre Escolar de La Zubia, (Granada), “Èdip Rei” Mijas (Malaga)…

Produeix i interpreta “Boabdil”, “Poema del Cante Jondo; l’herència del 22”, “Granada en els seus personatges” i “Theatrum Mundi”, a més de moltes altres per a terceres companyies.

La seva obra “Boabdil”, versió escènica de “Boabdil, el príncep del dia i de la nit” d’Antonio Enrique, Premi Andalusia de la Crítica 2017, ha estat a Teatre al Corpus, Corral del Carbó del Patronat de l’Alhambra, (Granada), Festival de Teatre de Mijas, (Màlaga), Tenerife, Múrcia, Guadix, Granada Zaidín, Granada La Chana i Armilla (Casa Garcia de Viedma, versió reduïda “El hakawati

i Boabdil”), amb gran èxit per al públic i els contractants.

Premi “Dramaturg José Moreno Arenas” de Teatre Mínim i Premi de Relat curt de Jun (Granada).

A nivell audiovisual actualment en cartell les pel·lícules “El fred que crema”, finalista Premis Goya 2023, i “Tot Esperant Dalí”, seleccionada per al Festival de Malaga 2023, on va inaugurar les projeccions del mateix amb ple absolut i gran èxit, i “Societat Negra”, així com les sèries Nètflix “El Innocent” i “Refugi atòmic” (en fase de muntatge).

La seva interpretació ha estat també en diversos capítols de Quart Mil·lenni, documentals del Museu Marítim de Barcelona i Sagrada Família, curtmetratges ESCAC i ECIB de màster de Direcció cinematogràfica, així com en llargmetratges i sèries de coproducció privada i publica amb Govern d’Andorra i Catalunya, sessions com a model fotogràfic, i en espots publicitaris.

Com a escriptor ha publicat a la revista oficial del “Concurs del Cant de les Mines” 2022 de La Union, Múrcia, el més important del món, i al butlletí oficial del Centre Artístic, Literari i Científic de Granada, numero especial commemoratiu Centenari Concurs de Cant Jondo de Granada 1922-2022, Manuel de Falla-Federico García Lorca, entre d’altres.

 

Soprano:

Jonaina Salvador, nascuda a Andorra, es gradua com a pianista al Conservatori Superior de Música del Liceu de la mà de Stanislav Pochekin i es perfecciona com a cantant amb la prestigiosa professora Nicole Fallien a París i amb el professor Oriol Rosés a Barcelona.

Ha estat guardonada en concursos internacionals i realitza recitals com a solista en auditoris i teatres europeus. Ha cantat amb l’orquestra de la comunitat valenciana al Palau de la Música de València i a l’auditori d’Alacant, amb l’Orquestra simfònica de la Mancha a l’Auditori Francisco Nieva, també amb l’Orquestra de Guitarres de Barcelona al Palau de la Música.

Ha participat en programes de ràdio com “Moments d’òpera”, dirigit per Albert Galzeran. Des del 2016 realitza a RTVA el programa mensual “toi toi toi” per a la divulgació de l’òpera a Andorra.

Ha creat, dirigit i interpretat espectacles estrenats a Andorra i exportats a França i Catalunya com “Vilíric”, el tast de vins líric acompanyada pel periodista Marcel Gorgori, “Festa Lírica” un espectacle escenificat de sarsuela, “Tutto Mozart” amb un recull escenificat de les més prestigioses òperes de Mozart, “Lorca no Falla” un recital semi escenificat amb cançons dels dos compositors, “Va de Vals” un passeig pels valsos més emblemàtics de la lírica, “La Màfia” i la cantata “LaMDA”.

Actualment és la directora general i artística de la Temporada d’Òpera d’Andorra que es troba en la seva 10a edició i que està impulsada per l’associació Andorra Lírica. Ha cantat els rols principals de les òperes La Traviata de Verdi, Carmen de Bizet, l’Elisir d’Amore de Donizetti, Il Barbieri di Siviglia de Rossini, Don Pasquale de Donizetti, Le Val d’Andorre de Halévy, Tosca de Puccini, Rigoletto de Verdi, els oratoris Stabat Mater de Pergolesi, la Gran Missa en do menor de Mozart i el Rèquiem de Verdi, les operetes La Vídua Alegre de Lehár, La Gata Metamorfosada en Dona d’Offenbach i les sarsueles La corte de Faraón de Lleó, Bohemios de Vives, Cecilia Valdés de Gonzálo Roig i Molinos de viento de Pablo Luna.

Al 2018 crea i dirigeix fins a l’actualitat el Cor adult de l’Òpera d’Andorra en el marc de la Temporada d’Òpera que s’estrena amb èxit amb l’Elisir d’amore i el cor infantil i jove que s’estrena amb èxit en l’òpera Hansel & Gretel.

En la seva faceta docent, ha impartit classes de tècnica vocal, interpretació escènica i formació corporal en diverses escoles de música i conservatoris així com realitzat tallers i classes magistrals. Del 2017 al 2019 és professora de cant i cant coral a l’Institut Andorrà d’Estudis Musicals d’Andorra la Vella . També dirigeix l’Opera Workshop d’estiu en el marc del Puigcerdà music festival. En l’actualitat dirigeix i imparteix classes a l’Escola d’Òpera d’Andorra Lírica de manera presencial i telemàtica. És creadora de “La Veu Sistèmica”, concepte que uneix la tècnica vocal amb el coneixement personal i el treball sistèmic de l’individu.

Guitarrista:

Mès de 30 anys d’experiència professional avalen la seva trajectòria com a

intèrpret en tots els àmbits de la música clàssica.

En la seva formació han format part prestigiosos mestres com D. Russell, J. Tomàs, J. L. Rodrigo, L. Brouwer, A. Pierri, etc.

Fundador i Director de l’Orquestra de Guitarres de Barcelona. Desenvolupa

una important tasca pedagògica com a Professor al Conservatori Superior del Liceu i també amb col.laboracions regulars a importants centres d’arreu del mon. Té una intensa activitat concertística, tant de solista com de música de cambra i amb orquestra. La seva discografia inclou sis CDs d’una gran acollida comercial (amb més de 20.000 oients mensuals a Spotify)

La seva trajectòria com a intèrpret ha produït que diferents compositors li

dediquin especialment les seves obres i que regularment formi part en jurats de certàmens i concursos.

Ha participat en els mès importants Festivals Internacionals en ciutats com:

Moscou, L’Havana, Bogotà, Medellin, Santiago de Xile, Bombay, París, Roma,

Caracas, Sophia, Viena, Lisboa, Frankfurt, Londres, N. York, S. Francisco, Pekin,

Shangai, etc.

La seva feina al cap davant de l’Orquestra de Guitarres de Barcelona ha estat

reconeguda a nivell internacional i ha estat nominat Director convidat de la

”European Guitar and Mandolin Youth Orchestra” i recentment, l’Ajuntament de Barcelona li ha concedit una “Menció d’Honor” per la seva tasca pedagógica y de difussió cultural de la ciutat.

Pianista:

Es va llicenciar en piano al Conservatori Superior Pietro Mascagni de Liorna (Itàlia) amb el Mestre Daniel Rivera, aconseguint la qualificació màxima. Va estudiar també música de cambra amb Angelo Bartoletti i Alessandro Specchi i es va iniciar a la direcció d’orquestra sota la tutela de Giampaolo Mazzoli.

En aquest mateix centre va ser on va obtenir una càtedra de piano del 2003 al 2005, mentre continuava desenvolupant la seva activitat concertística com a solista i com a acompanyant, dedicant-se especialment al repertori camerístic i vocal. Durant la seva carrera s’ha dedicat especialment a la tasca del Mestre Col·laborador (Mestre de Sala, de Llums i de Subtítols) i pianista acompanyant de cantants lírics a diversos teatres italians com el Teatre Goldoni de Livorno, el Teatre Comunale de Bologna, el Teatre Malibran de Venezia o el Teatre coneixer la tendència, el Maggio Music col·laborar amb reconeguts mestres repertoristes com Valentino Barcellesi, Giuseppe Montanari, Bob Kettelson, Mark Hastings i Andrea Severi.

Ha participat també en masterclasses impartides per pianistes i cantants de renom com Natale De Carolis, Bruno de Simone, Alessandro Corbelli, Roberto Scandiuzzi, Sherman Lowe, Claudi Deseri i Bernadette Falta di Nissa. Així mateix, durant la temporada 2006-2007 va realitzar el Curs d’Alt Perfeccionament per a Mestres Col·laboradors i repertorista a l’Acadèmia del Teatre del Maggio Musicale Fiorentino.

D’altra banda, ha treballat amb directors internacionals, tant musicals com d’escena, com ara Enrique Mazzola, Federico Maria Sardelli, Michele Mariotti, Massimo Gasparón, Emilio Sagi i Vivien Hewitt. Actualment treballa al Centre Superior del Conservatori Liceu a Barcelona, ​​com a pianista repertorista de Maria Soler i Eduard Giménez.

Percussionista:

Daniel Forcada percussionista i professor titular de percussió a L’ ESMUC

( Escola Superior de Música de Catalunya). Autor de dos llibres que edita i

distribueix Nuova Carisch “Método de percusión afro-latina” 1999, “Método

de percusión brasileña” 2008.

Ha col·laborat entre d’altres amb Juan Diego Flórez, Jarabe de Palo, Lluis

Llach, Orquestra Simfònica del Vallès, Eduard Iniesta, Olga Guillot, Marc

Parrot, Albert Pla, Dagóll Dagom, Els Comediants, Loquillo y Trogloditas i

Miquel Gil.

 

Bailarina:

Olga Ponce és ballarina, coreògrafa i pedagoga de la dansa. Va acabar els seus estudis professionals de dansa en l’Institut del Teatre de Barcelona en 1998 en

l’especialitat de Dansa Espanyola i Flamenc i, posteriorment, en 2010 es va llicenciar en Pedagogia per a la Dansa a nivell docent en el mateix centre.

El seu treball s’ha presentat en els millors teatres de Barcelona a més del Palau de la Música Catalana i la Casa Batlló.

En 2003 va funda la seva pròpia companyia professional de dansa “Retahíla Ballet”, amb motiu d’aconseguir el 1r Premi en Concurs Coreogràfic de Nou Barris de Barcelona, realitzant actuacions nacionals i internacionals fins al present amb diversos espectacles com “Els Set Pecats”, “Diversitat Flamenca” o “Proveta de Diversitat”.

Des de l’any 2008 fins a l’actualitat, treballa amb l’Orquestra de Guitarres de Barcelona, com a ballarina i concertista de castanyoles, actuant a tot el món.

Dirigeix com a coreògrafa diverses Òperes amb diferents productores, a més de diferents espectacles, representats en diversos països d’Europa.